Thorbjørn Egner var en norsk forfatter, illustratør, billedkunstner, tegner, visedikter, komponist og redaktør som for alltid vil prege norsk kulturhistorie. Han er kjent verden over for sine fortellinger for barn i alle aldre. Spesielt er det hans tre verk Karius og Baktus fra 1949, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen fra 1953 og Folk og røvere i Kardemomme by fra 1955 som preget hans karriere. Alle tre har blitt fremført på radio og TV i en rekke land og alle som en har de blitt filmatisert og satt opp på teaterscener. Egner selv så alltid på “Thorbjørn Egners lesebøker”, som ble gitt ut i perioden 1950 til 1972, som sitt hovedverk og det viktigste han noen gang skrev. Selv om det er hans barnebøker Egner er mest kjent for, rakk han gjennom sin karriere å gjøre langt mer enn å skrive bøker for de minste. Han var redaktør i eget forlag, stilte ut tegninger og tresnitt på Høstutstillingen og ga ut to bøker for voksne. De to bøkene var kulturhistoriske reiseskildringer fra hans reiser i Vågå og Rauland. I 1972 ble han hedret for sitt arbeid med St. Olavs Orden.

Egner fornøyelsespark

Egner solgte i løpet av sin karriere bøker og plater i enorme volum. Hans verker er oversatt til over 20 språk og hans Kardemommeby ble bygget i full skala i Kristiansand dyrepark i 1991. I 2015 ble også Hakkebakkeskogen åpnet slik at barn i alle aldre for alltid kan drømme seg bort i hans fantastiske verden.

Oppveksten

Egner vokste opp på Kampen i Oslo og var sistemann i en søskenflokk på tre. Hans far var kjøpmann, men hadde sin bakgrunn fra en gårdsfamilie på Romerike. Egner, som var det man ofte kaller en attpåklatt, var 14 år yngre enn sine søsken og hadde lite kontakt med dem gjennom barndommen. Selv om Egner vokste opp på i en av Oslos fattige bydeler, var hans familie å regne som forholdsvis velstående, takket være hans fars kolonialforretning. Egner kunne i en rekke intervjuer gjennom sitt liv fortelle om en oppvekst som var preget av musikk. Både hans mor og far var musikere på siden av jobben og hans søsken spilte begge piano. Allerede i en alder av 8 år startet Egner sitt første band med venner i gata på Kampen. Med fløyte, trommer, horn og Egner selv på banjo, var de Kampens beste bakgårdsband. Selv om han vokste opp i storbyen, var mye av hans forfatterskap preget av den tiden han tilbrakte på familiegården i Sørum. Egner skrev selv at “minner fra guttedagene i byen og somrene i Sørum har nok vært en inspirasjonskilde til mye av det jeg senere har skrevet og tegnet i årenes løp”.

Forfatterkarrieren

Egner begynte allerede i ungdomsårene å skrive korte fortellinger og sangtekster, men det var først i en alder av 30 år at han sa opp jobben i reklamebransjen og satset på en karriere som forfatter. Hans første betalte arbeid som forfatter var hos ukebladet Illustrert Familieblad, hvor han i 1939 hadde en fast barneside hvor de yngste ble kjent med karakterene “Truls og Kari”. Serien ble skrevet sammen med hans gamle sjef fra reklamebransjen, Sigurd Winsnes. Winsnes var også medforfatter på det som skulle bli Egners debutbok, “Barneboka”, som kom ut i 1940. Egners arbeid grep både voksen og barn og under krigsårene livnærte han seg som skribent for et voksent publikum. Så snart krigen var over la han bort dette arbeidet og fokuserte

Privacy Policy