Om det er temasangen fra deres favoritt tv-serie som synges for full hals eller det er siste hiten til Justin Bieber som er favoritten, barn elsker musikk og som foreldre er det viktig å bygge opp under deres forhold til musikk. Vi vet dog at mange foreldre er bekymret for hvilken musikk deres barn hører på og mange er bekymret for om barnet deres skal lytte til musikk som ikke passer seg for et barn. Så hva slags musikk skal barna høre på i ung alder? Her er noen nyttige tips for å skape et passende musikkbibliotek for barnet ditt.

Ikke bare for å høre

Før du velger musikk, husk at barnet ditt nyter godt av å gjøre mer enn bare å lytte til musikken. For å få fullt utbytte av musikk trenger barn å synge, klappe og danse sammen med melodiene. Det å synge og danse til musikk forteller hjernen at musikken har mening. Dette er en kognitiv prosess som kalles auditing, forklarer Lili Levinowitz, grunnlegger av Musikk Sammen, og professor i musikkutdanning. Auditing i musikk er som å tenke i språk. Vi lærer ved å praktisere det, lage lyder og i hovedsak trene hjernen vår. Hjernen kan bare utvikle sin musikalske forståelse hvis vi forklarer det gjennom lyd og dans, ikke bare ved å lytte. Nyere forskning viser at mer enn 50% av barn i barnehagealder ikke skiller mellom tale og musikk, ganske enkelt fordi hjernen deres ikke har lært at det er en forskjell.

Hvor skal man begynne?

Når du begynner å bygge barnets musikkbibliotek, bør du fokusere på samspill med musikken, som igjen hjelper til med å trene barnets musikalske øre. Peggy Durbin, en respektert musikkpedagog, foreslår at du bruker ekte instrumenter eller hjemmelagde, til å spille sammen med barnet til den musikken de liker. Slik kan man hjelpe barnet “lage” musikk selv og dermed vil de involvere seg mer med musikken og lærer lettere å skille mellom musikk og tale. Det beste musikalske biblioteket for barnet ditt inneholder et bredt utvalg, en blanding av sjangre du som foreldre liker og musikk barnet selv liker. Durbin sammenligner musikken du spiller med maten du serverer. Du vil ikke at barnet ditt bare skal spise taco og du vil heller ikke at barnet skal lytte til den sammen CD’n hele tiden. Barn trenger inspirasjon og variasjon i alle deler av livet. Ønsker man et optimalt resultat bør man også introdusere musikk fra ulike kulturer. Man bør heller ikke være redd for å spille mye musikk man selv liker, barnet vil alltid ta etter sine foreldre og når de er små er det rytmen og lydene som er det viktigste. Så liker man selv jazz, er det ingen grunn til at man ikke skal spille det sammen med barnet.

Spill voksen kvalitetsmusikk

Når man snakker om kvalitetsmusikk snakker man om utfordrende musikk med flere instrumenter og toneleier. Dette vil engasjere barnet mer og gi hjernen viktig input. Orkestermusikk er fint for dette, heavy metall derimot har ikke store nok kontraster fra sang til sang.

Start med det kjente

Når du bestemmer deg for å introdusere barnet ditt til musikk, er det lurt å begynne med sanger du selv har et nært forhold til. Når du selv kjenner sangen godt er det ofte enklere å la seg rive med og finne hjemmelagde instrumenter som kan brukes i leken.

Ikke gjør det for komplisert

Det vi har snakket om over er ikke en fasit. Det er velmente gode råd på veien, men til slutt er det opp til deg og barnet å finne hva som fungerer for dere. Ikke bli redd om en sang med en tekst som ikke er direkte passende er barnets favoritt. Barnet hører lyd og rytme, de bryr seg lite om teksten.

Privacy Policy